Denisa Knotková

Predstavíte sa nám?

Volám sa Denisa Knotková. Som z Pezinka. Mám 1 syna Denisa. Už má 22 rokov, ale vzhľadom na jeho ťažké zdravotné postihnutie, vyžaduje starostlivosť aj v tomto veku.

Daniela Knotková

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Náš obchodík sa volá Pezinská dielnička. Je to zároveň aj chránená dielňa, kde zamestnávame ZŤP ľudí. V Pezinskej dielničke zamestnávame 5 ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím + 2 pracovné asistentky. Naša výroba je zameraná na šitie dekoratívnych a úžitkových predmetov. Veľmi radi upcyklujeme textil. Niekedy zo zvyškov z iných krajčírskych dielní, niekedy z iných zdrojov.

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe? 

Ja osobne som tvorila od malička. Odkedy mi pamäť siaha. Šila a plietla som si vlastné oblečenie, maľovala som obrazy, robila sochy technikou poverpol, atď. ... Keď už ale môj syn prichádzal do veku, že som musela začať uvažovať, čo bude po skončení školy, spojila som moju kreatívnu a organizačnú časť a vznikla Pezinská dielnička.

Mamička týždňa Daniela Knotková

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Som hrdá na celok ako taký. Na to, aká dnes Pezinská dielnička je. Ako sa nám krásne vyskladal náš tím. Akí sú všetci veľmi šikovní a snaživí. Vidieť, ako ľudia chodia do práce naozaj s radosťou. Zároveň považujem za náš veľký úspech našich zákazníkov. Je to skvelý pocit, keď niekto prejaví záujem o niečo, čo sme vytvorili.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Mojím snom je ešte viac rozšíriť našu chránenú dielňu Pezinskú dielničku. Zamestnať ešte viac ZŤP ľudí. Stále sa nám hlásia ľudia, ktorí pre svoje zdravotné znevýhodnenia nedokážu nájsť prácu. Ale momentálne nemáme voľné kapacity na prijatie ďalších ľudí.

Mamička týždňa Daniela Knotková

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času v domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Mám to trochu inak ako to majú maminky s malými detičkami. Denis je už dospelý a máme v dielničke aj spoločnú prácu. Ale, keď bol ešte malý, tvorili sme spolu. Denis dnes stále vo voľnom čase maľuje obrazy. Veľmi ho to baví, chodí k pani učiteľke do ateliéru, ktorá sa mu venuje. Jeho tvorbu a ešte tvorbu našej kolegynky Lenky dnes vieme využiť v dielničke. Ich obrazy sa už vyskytli na niektorých našich výrobkoch.

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Moje životné motto je: Ver, že môžeš a dokážeš všetko.

Mamička týždňa Daniela Knotková

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Z pozície matky, ktorej sa narodilo dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím, by som chcela odkázať  maminkám s podobnými osudmi moju skúsenosť: myslím, že každá jedna mama s dieťatkom so zdravotným postihnutím každú sekundu dúfa, že jej dieťa sa z "toho" dostane. Verte tomu. Aj keď to nevyjde úplne na 100%. Ale každý jeden, jediný malilinký krôčik Vašej snahy, zlepšiť zdravotný stav Vášho dieťatka, alebo zlepšiť jeho každodenný život má obrovský zmysel. Keď sa obzriem späť, vidím tú mravenčiu prácu, tie drobné krôčiky, ktoré sa na prvý pohľad zdali zbytočné. Neboli. Keď sa Denisko narodil, jedna pani doktorka mi pri lekárskej kontrole povedala vetu: Z tohoto nič nebude. Viete si predstaviť ako sa so mnou zakrútil celý svet. Nevzdala som to. Dnes dokáže Denis veci, ktoré by sme nikdy nečakali.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (513)