Ing. Lucia Risková

Predstavíte sa nám?

Moje meno je Lucia Risková a mám to šťastie byť hrdou maminou dvoch zvedavých a šikovných dcérok, cieľavedomej päťročnej Tamarky a láskavej trojročnej Viktorky a manželkou úžasného človeka. Momentálne bývame v našom rodnom meste Banskej Bystrici, kam sme sa s manželom po 10 rokoch strávených v Žiline veľmi radi vrátili. Po úspešnom ukončení Ekonomickej univerzity Mateja Bela, som pracovala v bankovom sektore 3 roky a v oblasti finančného poradenstva 6 rokov. V dnešnej dobe pôsobím naplno ako mentor finančnej gramotnosti detí. Je úžasné, ako sa moja ceste od čísel dostala až k napísaniu detskej knižky, ktorá je súčasťou vzdelávacieho projektu Bystré Deti. Úprimne, nikdy by ma nenapadlo, že budem autorkou knižky, avšak keď sa nato pozriem spätne, vždy ma bavilo písať a cez slová vysvetľovať aj náročnejšie témy. Vnútorne ma teší, keď môžem niekomu odovzdať moje vedomosti a urobiť mu život jednoduchším a krajším.

Mamička týždňa Lucia Risková

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Náš obchodík má názov Bystré Deti. Nájdete v ňom našu prvú unikátnu detskú knižku Ako sa Hanka naučila sporiť, na ktorej publikovaní sa podieľal úžasný tím šikovných ľudí. Neuveriteľne talentovaná ilustrátorka Ivetka Malá a veľmi skúsená editorka Mgr. Zuzana Kováčová Švecová. Vzniklo z toho vskutku jedinečné dielo, ku ktorému sme vytvorili ešte pracovný zošit Ako sa Hanka naučila sporiť hrou, aby si mohli deti prečítané vedomosti precvičiť aj prakticky. Keďže sú jeho súčasťou aj kartónové vytláčacie mince, ktoré sa používajú pri hre a nám osobne sa kotúľavali po celej detskej izbe, ponúkame na ne aj jutové vrecko. A posledným produktom je drevená záložka, ktorá je užitočným pomocníkom pri čítaní knižiek. Na ďalších produktoch usilovne pracujeme 😊.

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Naša knižka rozvíja finančnú gramotnosť detí a to je bez pochýb v súčasnosti veľmi potrebné. Popri práci finančného poradcu som sa stretla s rôznymi finančnými situáciami klientov a myslím si, že keby bolo na Slovensku viac podporované vzdelávanie finančnej gramotnosti, mnoho z nás by sa malo lepšie a mohlo si omnoho skorej plniť sny. Keďže my s manželom vieme, ako sa má správne hospodáriť s peniazmi a mali sme potrebu vysvetliť to aj naším babám, ktorým to musíme podávať omnoho jednoduchšie a hlavne hravo, jedinou cestou to bolo vysvetliť prostredníctvom príbehu. A tak vznikol nápad napísať detskú knižku s hlavnou hrdinkou Hankou, ktorá rozpráva a aj sa správa tak ako všetky deti. Preto je malým čitateľom sympatická a finančná téma sporenia veľmi prirodzene a pútavo podaná.

Mamička týždňa Lucia Risková

Foto s ilustrátorkou

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Naším úspechom je každá jedna objednávka, lebo vieme, že rodičom, materským školám či materským centrám, skutočne záleží na budúcnosti našich detí. Uvedomujeme si, že zvládnutá finančná gramotnosť je len jedným z veľa zručností, ktoré by si naše deti mali doniesť do dospelosti, aby mali šťastný a pohodový život. A my sme preto extrémne hrdí nato, že práve tento diel výchovy zastrešujeme a vieme plnohodnotne ponúknuť.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Pracovných snov je veľa, o nich by vám vedel viac porozprávať môj manžel Tomáš, ktorý je vizionár a stratég projektu Bystré Deti 😊. Projektu, ktorý nechce ostať len pri takomto malom počte diel. Hanka sa má ešte čo to naučiť z finančnej gramotnosti, knižka Ako sa Hanka naučila sporiť zastrešuje len jej prvý pilier a samozrejme musí vyrásť, aby si svoj veľký sen skutočne splnila. Avšak najväčšou víziou projektu Bystré Deti je zmeniť spôsob, akým sa v súčasnosti deti učia o peniazoch. To je to, na čom dennodenne pracujeme. A veríme, že v budúcnosti prepojíme aj iné oblastí výchovy, aby sme pomohli rodičom vychovať z ich detičiek úspešných a šťastných mladých ľudí.

Mamička týždňa Lucia Risková

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Toto je veľmi dobrá otázka, hlavne teraz počas prázdnin :D. Pre mňa je najdôležitejším tipom mať čas na tvorbu, podporujúci partnera, ktorý vie a hlavne chce tráviť čas s deťmi a vy tak máte plnohodnotný čas na prácu. My máme momentálne pol denné smeny, aby sme si obaja mohli plnil naše pracovné povinnosti (ktorých je pri rozbiehajúcom projekte naozaj dosť) a druhú časť dňa byť plnou pozornosťou pri našich babách. Ďalšími tipmi je zaťať zuby a pracovať niekedy aj v noci alebo si ráno privstať, nemať žrúta času - televízor s programami :D. A hlavne byť vnútorne šťastní, lebo len tak sa chce a dá plnohodnotne tvoriť.

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Toto je jednoznačne najľahšia otázka - ,,Šťastie tvojho života záleží na druhu tvojich myšlienok.“ Všetky naše úspechy aj neúspechy závisia len od nás a od toho, ako sa nato pozeráme a čo preto robíme.

Mamička týždňa Lucia Risková

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Každej jednej tvorivej mamine patrí môj obrovský obdiv. Zbožňujem ženy, ktoré popri materstve, ktoré vie dať síce niekedy poriadne zabrať, ale na druhej strane je to tá najkrajšia, najdôležitejšia a najsebareflextujúcejšia úloha v našich životoch, robia niečo krásne, zmysluplné a pracujú samé na sebe.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (512)