Zdravý mikrobióm je zásadný pre naše zdravie a pohodu

Mikrobiálne osídlenie ľudského tela mikroorganizmami a ich genetickým materiálom zvnútra a zvonka je našim mikrobiómom. Najväčším imunitným orgánom je črevo – nachádza sa v ňom až 70% imunitných buniek. Ak sa oň dobre staráte, odvďačí sa vám celé telo.

Odhaduje sa, že v našom čreve sa nachádza asi o 100 biliónov organizmov, ktorých genetická informácia prevyšuje tú ľudskú asi 150-krát.  Imunitné bunky v črevách ovplyvňujú funkcie v podstate všetkých systémov tela (imunitného, tráviaceho, nervového, metabolizmu...). Črevná mikrobiota sa nielen podieľa na produkcii imunitných buniek, ale pomáha aj v boji proti patogénom a hrá nezastupiteľnú úlohu pri ochrane bariérovej funkcie sliznice čreva. Dôležitou funkciou mikrobioty je samozrejme i jej účasť na trávení potravy, metabolizme tukov a ovplyvňuje tiež produkciu vitamínov B a K. A to stále nie je všetko...

Črevo ovplyvňuje aj našu náladu

V črevách sa tvorí 90% sérotonímu, a tak črevá ovplyvňujú i to, ako sa cítime a či sme v „pohode“. Zdravý človek má vo svojich črevách približne 1000 rôznych bakteriálnych druhov a ich zloženie je pre každého z nás unikátne rovnako, ako naše odtlačky prstov. Ide o súbor nielen zdraviu prospešných baktérií, ale tiež potenciálne patogénnych mikroorganizmov. Nezdravý životný štýl a naše nie vždy ideálne stravovanie majú za následok zníženú diverzitu črevnej mikrobioty. Práve preto je vhodné pravidelné dopĺňanie živých mikroorganizmov a vlákniny aj v inej forme.

Imunitný systém je významnou zložkou našej obranyschopnosti

Kľúčovou úlohou imunitného systému je ochrana nášho organizmu proti infekciám spôsobených patogénmi a inými cudzorodými látkami. Na to, aby bola reakcia nášho imunitného systému účinná, sú potrebné vitamíny a minerály. Väčšina z nás, žiaľ, dlhodobo nedosahuje dostatočný príjem vitamínu D, a preto je dobré vitamín D dodávať  telu prostredníctvom výživových doplnkov na podporu imunitného systému.

Účinky vitamínu D:

Podporuje funkciu imunitného systému.

Prispieva k udržaniu normálneho stavu kostí.

Prispieva k vstrebávaniu vápnika a fosforu.

Prispieva k stabilnej hladine vápnika v krvi.

Prispieva k udržaniu normálnej činnosti svalov.

Podieľa sa na procese delenia buniek.

Ako si zabezpečiť dostatočný príjem vitamínu D?

1. Užívajte si slniečko.

2. Dbajte na dostatok vitamínu D v strave. Zaraďte do jedálnička ryby a rybí olej, dary mora, hovädziu pečeň, vaječné žĺtky, maslo, mlieko a mliečne výrobky.

4 obranné línie imunitného systému

Vedeli ste, že náš imunitný systém má až 4 obranné línie? Mikrobiota, ktorá osídľuje epitelové štruktúry (vrátane črevnej mikrobioty) a kožu, je považovaná za prvú obrannú líniu. Druhou obrannou líniou sú epitely, ktoré spolupracujú s mikrobiotou a so zložkami imunity. Tretiu  obrannú líniu tvorí vrodená imunita (najmä denritické bunky, makrofágy, granulocyty a NK bunky). Štvrtú obrannú líniu predstavujú zložky špecifickej imunity: T-lymfocyty a B-lymfocyty. T-lymfocyty sú druhy bielych krviniek, ktoré zabezpečujú bunkovú imunitu. B-lymfocyty sú zodpovedné za tvorbu protilátok. A práve vitamín D dokáže pozitívne ovplyvňovať potenciál všetkých 4 spomínaných obranných línií našej imunity. Zvýšené nároky na príjem vitamínu D sú najmä na jeseň a v zime, kedy slnko nemá dostatočnú energiu. Doplňujte probiotiká (živé mikroorganizmy), prebiotiká (fruktooligosacharidy) a vitamín D3 s Biopron 9 Immunity, každodenne po celý rok. Obsahuje 9 probiotických kmeňov v dennej dávke (9 miliárd CFU*) a dennú dávku vitamínu D3 už v 2 kapsulách. Vhodný pre dospelých a deti od 3 rokov.

*CFU - počet živých mikroorganizmov tvoriacich kolónie (colony forming units)

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (513)