Janka Horňanská

Predstavíte sa nám?

Ahojte mamičky 🙂! Volám sa Janka Horňanská, rod. Geschwandtnerová. Študovala som hudbu (hru na gitare) ZUŠ L. Stančeka v Prievidzi, neskôr na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici a VŠMU v Bratislave. Pochádzam z Prievidze a teraz žijem s mojou rodinkou v Malinove. Mám perfektného muža, ktorý ma podporuje vo všetkých smeroch, aj keď to niekedy nie je ľahké. Máme spolu dve krásne deti. Chlapca Adamka, 6 rokov, a dievča Lily Melody, 2 roky. Ako všetky deti radi sa bláznia a už teraz sa radi súrodenecky škádlia - viete čo tým myslím 😅. 

Mamička týždňa Janka Horňanská

Názov Vášho obchodíka na codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Môj obchodík na odokazemama.sk nájdete pod menom Melody - Hudba hrou.

Keďže som učiteľka hudby, venujem sa učeniu hudby hravou formou. Prostredníctvom príbehov, piesni, riekaniek, hudobných hier sa deti naučia základy hudobnej teórie. Vychádzam z učebných osnov ZUŠ. V obchodíku nájdete: Interaktívne pracovné knihy pre deti (začiatočníkov) Melody 1 a Melody 2. Obsahujú QR kódy ktoré vás presmerujú na mnou nahovorený príbeh, pieseň, hudobné cvičenie, či na film k danej knihe. Každá kniha má svoj príbeh a je sfilmovaná. Trvanie časti je 15 - 25 minút.

Mamička týždňa Janka Horňanská

Stolové hudobné hry, ktoré preveria nadobudnuté vedomosti z hudby. Hra "Notička, nehnevaj sa!" Jej pravidlá si rýchlo osvojíte. Vychádza zo známej spoločenskej hry "Človeče, nehnevaj sa!". Akurát obsahuje unikátnu kocku s rytmickými dĺžkami nôt, kartičky na vytlieskavanie rytmu a kartičky s otázkami a úlohami z rytmu. Je vhodná pre detičky vo veku 5 a viac rokov. Na mojom YouTube kanáli nájdete aj video k tejto hre, v ktorom vám dám tipy na spôsob hrania hry.

Hra "Hudobný had" je pre detičky, ktoré študujú na základnej umeleckej škole. Vhodná je od skončenia prvého ročníka až po posledný ročník ZUŠ. Venuje sa hudobným témam: orientácia v husľovom a v basovom kľúči, predznamenania, stupnice, intervaly. Je v dvoch verziách: s kartičkami a s aplikáciou. Všetky podrobnosti nájdete v obchodíku 🙂.

Tiež ponúkam hudobné workshopy "Hudba hrou" pre deti v Malinove. V lete robievam akcie pod názvom "Leto s rytmom" - na nich sa deti zoznámia s hudbou, vyrobíme si vlastný hudobný nástroj a nakoniec si spolu zahráme 🙂. Takúto formu zábavy pre deti si môžete objednať aj na vašu akciu - ak potrebujete zabaviť deti. Akcie zatiaľ v obchodíku nemám, no plánujem ich tam čoskoro pridať. 

Mamička týždňa Janka Horňanská

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Ako som už spomínala učím hudbu. Pôsobím ako učiteľka hry na gitare a hudobnej teórie v ZUŠ v Ivanke pri Dunaji. Momentálne som však na materskej. 

Všetko to začalo počas kovidovej éry, kedy sa zatvárali školy a my sme boli nútení začať používať moderné technológie (internet, nahrávanie, atď. ..) vo vyučovacom procese. Niežeby sme ich doteraz nevyužívali, avšak zatváranie škôl spôsobilo, že sme ich museli začať využívať naplno. Lenže nie všetky školy a domácnosti mali k dispozícií najrýchlejší internet a tak som rozmýšľala ako dostať učivo k deťom. No a keďže mi internet počas online hodín sekal, siahla som po druhom riešení. Točení videí, následne nahratí ich na YouTube a odoslanie linku rodičom spolu s pracovnými listami. Celkom fajn to fungovalo a ja som sa tešila z toho, že som sa naučila niečo nové. Ako je nahratie videa, jeho strih, základná práca so zvukom atď. ... Nebolo to jednoduché a stále som nebola úplne spokojná. Stále som uvažovala nad tým, ako by sa to dalo urobiť ešte hravejšie a tak som si na pomoc zobrala bábku na ruku: dráčika. Ten mi pomohol a vystupoval v roli zvedavého žiačika. Jedno z týchto videí nájdete napríklad aj tu: https://youtu.be/mvKl1VNUEhg?si=ANaeTrpMKqERzgK0 

Neskôr som si pozvala aj hudobných hostí. S nimi sme deťom vysvetlili a ukázali hudobné nástroje. Napríklad mandolínu nám predstavil známy slovenský mandolínista Jozef Scheiner. Video s ním nájdete tu: https://youtu.be/44SdPWv6igI?si=fSDXuGcgu9GWPIt2

Ako som tvorila hudobné videá pre deti začala vo mne vznikať myšlienka na hudobný seriál. Raz som si položila otázku "Prečo nevysvetliť hudbu pomocou hudby?" A tak to začalo. Postupne som začala tvoriť piesne na témy z hudobnej teórie. Postupne sa to nabaľovalo a vznikla riekanka, nápad na hudobné hry, dej, nakoniec som vybrala meno pre hlavnú hrdinku Melody. Je to víla hudby, ktorá prišla skladateľovi Milošovi pomôcť vysvetliť hudbu. Spolu s kamarátmi z hudobného sveta ako napríklad s Rytmom deti zažijú kopec zábavy, dobrodružstvá a pritom sa naučia základy hudby. Melody má kopec vtipných a zaujímavých príhod z jej sveta, ktoré rozpráva deťom a možno ich aj niekedy zoberie na výlet do sveta hudby. 

Keďže projekt Melody nie je jednoduchá záležitosť a sama by som to rozhodne nezvládla, rozhodli sa mi pomôcť moji kolegovia. Konkrétne riaditeľ ZUŠ Zdenko Piala a kolegynka z dramatického odboru Evka Kliská. Spolu sme roztočili kolesá a tak vznikla prvá časť. Do natáčania a nahrávania piesní sa zapojili žiaci našej ZUŠ. Mám šťastie, že mám tak skvelých kolegov 🙂 a perfektných študentov. Sú to naozaj veľmi talentované deti. Prvá časť vznikla v čase môjho druhého tehotenstva. Meno Melody sa nám tak veľmi páči, že ho dostala ako druhé meno naša dcérka. Nakoniec to ona je moja veľká inšpirácia. Piesne a dej vznikali, keď bola v mojom brušku a teraz sa od seriálu nechce odtrhnúť. Každý deň chce aby som jej pustila "Notičku" tak ho totiž volá 😀. Podľa piesne "Notová osnova". A síce má Meli len dva rôčky je mojím azimutom v tomto projekte. Vždy je pri novej piesni, počúva ju, a keď vidím že sa jej páči, viem že idem dobrým smerom.

Mamička týždňa Janka Horňanská

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Najväčší úspech? Asi všetko. Vydanie interaktívnych pracovných kníh, spoločenských hudobných hier, filmov, piesní a všetko s tým spojené. To všetko sa spája do inovatívneho prístupu výučby hudby, ktorý nám pomáha učiť deti zážitkovo. A vďaka tomuto som spoznala Ivett Pavlis zakladateľku projektu Rodič ľavou zadnou. Momentálne tiež pôsobím ako jej lektorka v oblasti inovatívneho hudobného vzdelávania učiteľov. Čo ma taktiež napĺňa a posúva dopredu. 

Rovnako za úspech pokladám "oprášenie" profesijných vzťahov. Moja bývalá pani učiteľka Ph.Dr. Marianna Bárdiová ako prvá počúva väčšinu piesní v čase ich zrodu. Vždy mi pomôže a nasmeruje ma, aj keď už nie som jej študentkou. Z celého srdca jej ďakujem za pomoc a podporu. 

Mamička týždňa Janka Horňanská

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Aby deti mali väčší záujem o hudbu ako takú. Projektom chcem pomôcť učiť deti zážitkovo a budem vďačná, keď aj kolegom Melody pomôže na tejto ceste.

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Neskrývam úsmev pri tejto otázke 😁. Moje deti cez deň veľa nespia. Našťastie Adamko chodí do škôlky a Meli si už viem nastaviť. I keď mi moje predstavy niekedy úplne zruší 😅. Našťastie nie som viazaná na termíny. O to je to jednoduchšie.

Podľa toho, čo práve tvorím, sa mení aj miesto a čas tvorby. Napríklad: príbehy zo sveta hudby najlepšie vznikajú v noci pri pohári čaju a pod dekou. Kedy už nepočuť nežné hlásky mojich ratolestí 😀. Určite viete ako to myslím 😉. Ale také texty piesní začnú vznikať v sprche a pokračujú počas niekoľkých dní popri varení. Posledná fáza je, keď vyberiem gitaru a začnem pieseň hudobne stvárňovať. To si ju už spievame s Melody a nakoniec aj hráme spolu s mojím mužíčkom. Stolové hry vznikali počas ciest k babke a na dovolenku 🙂. Tip na úsporu času u mňa nie je. Pravdepodobne mi pomáha to, že nápady (myšlienky) v človeku postupne dozrievajú, aj keď sa im zrovna aktívne nevenujete... to mi šetrí čas asi najviac. A keď sa vyskytne príležitosť, zrealizujem ich.  

Tiež k môjmu šťastiu mám k dispozícií telefón. Vďaka nemu si nahrám momentálny nápad (text, alebo kúsok z príbehu) a priebežne si ho púšťam a dotváram. To tiež veľmi šetrí čas. 

Mamička týždňa Janka Horňanská

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

"Hrať sa, hrať sa, hrať sa!" 🙂

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Tvorte a hrajte sa čo najviac. Je to relax a dodáva to silu a energiu. I keď je to ťažké, no kreativita a nakoniec vaše poslanie bude ocenené. Nemusí to byť zrovna ocenenie od širokej verejnosti. Postačí vaše najbližšie okolie. Váš dobrý pocit. Keď ste spokojné vy, je spokojná vaša rodina a nakoniec je aj život o to krajší. Ja si už neviem predstaviť život bez tvorby.

 

Ďakujem tímu Čo dokáže mama za toto skvelé ocenenie a tým možnosť predstaviť sa vám 🙂.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (510)