Čo je atraktívnejšie ako rozprávková knižka?

Prečo by deti mali čítať rozprávky, z knižky.

Na jednej besiedke som sa od pani učiteliek zo školy dozvedela zaujímavú vec: deti v dnešnej dobe nečítajú knižky – alebo ich jednoducho nechcú čítať. Neskôr doma som sa nad tým zamyslela: Prečo je to tak? Keď si zaspomínam na knižnicu, ktorú som navštevovala v detstve, bola priestranná a plná kníh, ktoré som po prečítaní pravidelne chodila vymieňať.

Ako deti vravia: „Doba sa zmenila.“ S nástupom technológií a digitálnych médií sa deti mohli sústrediť viac na videohry, sociálne siete a ďalšie online aktivity, ktoré sa považujú za atraktívnejšie.

Základné a materské školy, samozrejme, kráčali s touto dobou.

  • Ak sa čítanie v škole vníma ako povinnosť alebo úloha, deti sa odvrátia od kníh, pretože to vnímajú ako „pracovnú“ činnosť.
  • Ak deti v čítaní nevidia hodnotu alebo nemajú možnosť výberu kníh, ktoré ich zaujímajú, jednoducho stratia motiváciu.

Moderný spôsob života detí zahltili rôzne aktivity a záujmy. Deti majú mnoho povinností a rozptýlení, čo znamená menej času venovaného čítaniu.

Akú hodnotu majú detské knihy

  • Čítanie knihy je od nepamäti cestou predstavivosti.
  • Príbehy sú súčasťou ľudskej kultúry už tisíce rokov a odovzdávajú sa z generácie na generáciu.
  • Slúžia nielen ako forma zábavy, ale aj spôsob, ako naučiť deti dôležité životné lekcie a hodnoty.

Preto sú knihy – najmä rozprávkové, cenným nástrojom v rozvoji dieťaťa.

Pre dieťa je rozprávková knižka bránou do sveta fantázie. Môžu sa vydať do ďalekých krajín, stretnúť fantastické tvory a zažiť dobrodružstvá za svojimi najdivokejšími snami. Preto sú rozprávkové knihy často prvým úvodom dieťaťa do magického sveta literatúry. 

Môžu mať hlboký vplyv na jeho predstavivosť, kreativitu a zmysel pre zázrak.

Rozprávkové knihy nielenže podporujú lásku k čítaniu, ale pomáhali a naďalej pomáhajú rozvíjať aj dôležité zručnosti v oblasti gramotnosti. Deti, ktoré pravidelne čítajú:

  • majú lepšie čitateľské schopnosti,
  • ľahšie sa rozvíjajú v iných predmetoch, ako je matematika a prírodné vedy,
  • rozprávkové knihy pomáhajú rozvíjať slovnú zásobu a jazykové zručnosti dieťaťa, pretože im ponúkajú nové slová a koncepty prostredníctvom príbehov, ktoré čítajú.

Akú veľkú úlohu zohráva v živote dieťaťa - rozprávková knižka?

Výhody rozprávkových kníh však presahujú rámec akademického rozvoja. Zohrávajú aj dôležitú úlohu v emocionálnom a sociálnom rozvoji dieťaťa. Čítanie príbehov o postavách a ich skúsenostiach deťom pomáha pochopiť a identifikovať sa s vlastnými emóciami a skúsenosťami, ako aj s emóciami a skúsenosťami iných.

Platí to najmä pre deti, ktoré zápasia so sociálnymi zručnosťami, pretože príbehy im poskytujú bezpečný a neohrozujúci spôsob, ako sa zoznámiť s empatiou, láskavosťou a ďalšími dôležitými sociálnymi zručnosťami.

Rozprávková knižka. Prečo ju darovať deťom?

Rozprávkové knihy boli od nepamäti cenným nástrojom v rozvoji dieťaťa. Slúžia nielen ako zdroj zábavy, ale aj spôsob na podporu predstavivosti, gramotnosti a emocionálnej inteligencie. Takže keď nabudúce budete hľadať špeciálny darček pre dieťa, zvážte, či mu nedáte rozprávkovú knižku.

Sledujte, ako sa vydáva na cestu predstavivosti a (seba)poznávania.

Mamičky aké skúsenosti máte vy?

 

Komentáre

Alena Srogoňová

Moje meno je Alena Srogoňová a žijem na Hornej Orave, v rozprávkovo krásnej obci Oravská Lesná. Mala som pocit, že všetky rady nie sú podávané, tým správnym spôsobom, ale rodičovským. Chýbalo mi detské podanie. Preto som napísala knižku o čokoláde, kde im to nemusíme povedať my, ale dozvedia sa to cez Čokoládku a Kakaovníka: Prečo sú sladkosti nezdravé, prečo si deti majú umývať zúbky, prečo zvieratká nesmú papať sladké maškry.

Všetky články (4)